Автор: mikki
Публикувано на: 24.03.2011 15:40:38

Рейтинг:

Млечни

Броят на временните (млечни) зъби у децата е 20. Тяхната поява започва около 6-я месец. При някои деца е възможно това да се случи по-рано (има известни случаи дори на деца родени със зъби) или пък по-късно. Това не е причина за безпокойство от страна на родителите. Няма доказана връзка между здравината на зъбите и ранната или късната им поява.

 

Пробиването на млечните зъби става по следната последователност: долни резци - 6-8 месец; горни резци – 8-12 месец; първи кътници – 12-16 месец; кучешки зъби – 16-20 месец; втори кътници – 20-30 месец.  Възрастта е ориентировъчна. Последователността също понякога би могла да е различна, но твърде голяма разлика с описаната е възможен признак за прекаран рахит и е добре да се направи консултация с лекар.

 

Пробиването на млечните зъби често е свързано с обилно слюноотделяне при бебето. Характерно за този период е безпричинният плач, лесната раздразнителност на детето. Кърмените деца често подновяват или увеличават броя на нощните кърмения в периода на никнене на зъби. Отслабеният имунитет, а не самото пробиване на зъбите, е причина за честото боледуване, висока температура и разстройство при децата, когато им пониква зъбче.

 

На пазара има голямо изобилие от гумени или силиконови чесалки за подутите венци. Добър резултат дават тези с охлаждащ ефект. Гелът за зъбки също е възможно решение за облекчаване на дискомфорта на бебето. Вариант е и хомеопатично лекарство, но след консултация с хомеопат. Кърмейки се, бебето масажира венците, което му помага да намали болката от пробиването на зъбчето.

 

Грижата за млечните зъби е добре да започне още с появата на първото зъбче, ако детето приема и твърда храна. В началото е достатъчно почистване с марля, напоена с преварена вода. Впоследствие може да се запознае бебето с четката за зъби, като майката използва четка-накрайник, специално разработена за нежните бебешки венци. Около две годишна възраст детето може да се приучи да използва само четка за зъби под контрола на родител. На три години е време за първата среща със зъболекаря. Кариесите на млечните зъби протичат бързо, а редовното посещение при стоматолога ще помогне за навременното им лекуване. Още в ранна детска възраст трябва да се създадат правилни навици за поддържане на добра устна хигиена.

 

Снимка: Flickr

Млечни зъби
Читателски коментари
Твоят коментар
Избери самоличност
Регистриран потребител: Посетител Анонимен:

Потребителско име:

Парола:

Произволно име:

URL адрес: http://

Login with Facebook
Коментар:
Проверка:
CAPTCHA

Въведи кода от картинката:

Нашите спонсори




Последни галерии
autoblog.bg | motoblog.bg | travelblog.bg | mamablog.bg | fashionblog.bg | techblog.bg | funny.bg