Автор: lady__bel
Публикувано на: 28.05.2011 15:06:53

Рейтинг:

Колко

На едно тържество в детската градина, накрая попитаха всяко дете какво иска да стане, когато порасне. И се започна – лекари, учители, полицаи... Като дойде редът на сина ми, той каза, че когато порасне иска да стане голям. Децата нямат търпение да пораснат големи – колко високи ще бъдат в зряла възраст и от какво зависи това?
 

Според един метод, който няма претенции за голяма точност, приблизителна оценка на ръста на детето в зряла възраст се получава при удвояване на височината, която е имало на 2-годишна възраст.
 

Установено е, че височината на детето е заложена генетично80% от ръста се определят от наследствеността. Но отговорен за това не е един ген, а сложно взаимодействие между различни елементи на наследствеността. При високи родители, баби и дядовци, децата обикновено също са високи и обратното - ниските хора едва ли ще имат високи наследници.
 

Растежът на височина при детето не протича с еднаква скорост през всичките години на детството. Освен това, при различните деца фазата на растеж настъпва по различно време. Ако се безпокоите от темповете на растеж на детето ви, и на ръст то е значително под нормата, консултирайте се с лекар. В такива случаи се препоръчва ръстът и теглото на детето да се контролират на всеки 6 месеца, вместо веднъж в годината.
 

Кои други фактори освен наследствеността могат да повлияят на ръста? Понякога скрито заболяване може да се отрази на растежа на детето. Жлезите с вътрешна секреция имат голямо значение за развитието и растежа: в първите години водеща роля играе щитовидната жлеза, а след това хипофизата. А от външните фактори по-определящи са храната (наличието на достатъчно количество качествени белтъци) и начинът на живот – двигателната активност (дали, колко често и какво спортува детето).

 

Снимка: Flickr

Колко високо ще порасне детето в зряла възраст
Читателски коментари
Твоят коментар
Избери самоличност
Регистриран потребител: Посетител Анонимен:

Потребителско име:

Парола:

Произволно име:

URL адрес: http://

Login with Facebook
Коментар:
Проверка:
CAPTCHA

Въведи кода от картинката:

Нашите спонсори




Последни галерии
autoblog.bg | motoblog.bg | travelblog.bg | mamablog.bg | fashionblog.bg | techblog.bg | funny.bg