Автор: lady__bel
Публикувано на: 15.04.2011 16:29:01

Рейтинг:

Като

Понякога си мисля, че започвайки училище децата се превръщат в малки възрастни – те са страшно претоварени, не само в училище, но дори и след прибиране у дома ги очакват задължения и домашни. Умората се натрупва през деня – пътуване, шумно обкръжение в междучасията, напрежение или стрес при изпитване, възможни конфликти с други деца...

 

От друга страна ми се струва, че съвременните родители са доста отговорни към обучението на децата си, ангажирани са с процеса, информират се непрекъснато. Понякога даже могат да претоварят детето с високите си изисквания и амбициите си. Освен домашните, които са задължителни, се прибавят още допълнителни занимания, курсове и школи.

 

Безспорно – трябва да се гледа перспективно и отговорно на обучението на децата ни, но питам се правим ли ние вкъщи всичко, което е по силите ни за развитието на нашите деца, използваме ли пълноценно времето, през което сме с тях? Чувала съм горди родителски изказвания, че децата им могат да смятат с големи числа, или пишат много преди да е дошло времето да се научат на това в училище. И тук ще си позволя да не се съглася с това, че обучението на децата в предучилищна и начална училищна възраст е най-вече писане, четене и смятане! На колко много неща можем да научим децата си, докато сме заедно и общуваме с тях. Когато поднасяме нещо под формата на забавление, те откликват много по-активно и с желание, и знанията, които получават са не по-малко полезни от училищните. Напротив – наученото веднага влиза в действие, а не е само една суха теория.

 

Къде да потърсим идеи за подобни занимания, които са едновременно полезни и приятни, които обучават занимателно?

 

  • Игри с думи, рими, асоциации – тях можете да играете дори в колата, докато пътувате. Тези игри позволяват на децата да научат много нови думи и да ги свързват смислово.
     
  • Игри за проверка на правописа – да, направете го като игра, много по-забавно е – за всяка трудна за писане дума трябва да предложите дума за проверка.
     
  • Игри с клечки – в тази група попадат игри със стратегии за победа, които имат състезателен характер и се харесват от децата, и игри за съобразителност, свързани с преместването или махането на клечки от дадена фигура, често изискват нестандартен подход. Такива игри и задачи можете да намерите в книжки и сборници по математика за началните класове.
     
  • Игри с карти – тук може да сте повече играчи, разнообразието от игри е голямо и със сигурност допадат на децата, и на възрастните.
     
  • Игри със зарове – неусетно в тези игри на детето му се налага да се упражнява в събиране на числа, но вече не е така изморително, както да речем при писането на домашното.
     
  • Игри с броене на числа – в прав и обратен ред, през едно, през две, по десетици и стотици...- децата се забавляват да броят.
     
  • Игри за развиване на пространственото мислене и въображението – понякога тези задачи затрудняват децата, но докато сте у дома можете да се забавлявате като направите модели на различни тела – с кубчета, с части от Лего, или с клечки и пластилин. Това ще помогне на детето после по-лесно да реши 3D задача, която първоначално го е затруднила.

 

Предполагам, че този списък може да се продължи с още много интересни игри, като разбира се към него не пропускаме да добавим по-известните като шах, игрите за запомняне (тип „Memory”), Monopoly, игрите с въпроси и отговори, които са много полезни за развитието на общата култура на децата... Под формата на забавление децата учат и трупат знания, но много по-лесно и без умора – като две и две.

 

Снимка: Flickr

Като две и две
Читателски коментари
Твоят коментар
Избери самоличност
Регистриран потребител: Посетител Анонимен:

Потребителско име:

Парола:

Произволно име:

URL адрес: http://

Login with Facebook
Коментар:
Проверка:
CAPTCHA

Въведи кода от картинката:

Нашите спонсори




Последни галерии
autoblog.bg | motoblog.bg | travelblog.bg | mamablog.bg | fashionblog.bg | techblog.bg | funny.bg