Автор: Buba
Публикувано на: 21.02.2011 22:00:13

Рейтинг:

Е-е-е-х...тези

Искам веднага да уточня, че целта на моите разсъждения не е да давам отговори, а да се опитам да провокирам мисленето у всеки, който ги прочете, да го накарам да си зададе правилните въпроси...и да намери верните за себе си решения...

 

За или против химическите добавки в хранителните продукти, които консумираме ежедневно?

 

От една страна специалистите по храните ни уверяват, че ако се спазва дозировката, тези вещества са не само безвредни, а напротив, полезни, защото предпазват храните от развитието на болестотворни бактерии и микроорганизми, запазват вида, вкусовите им качества и хранителните им стойности. С прости думи, няма вредни вещества, има вредни дози…

 

От друга страна обаче знайни и незнайни псевдо специалисти ни разкриват от страниците на вестниците, телевизията и интернет, че срещу здравето ни е налице мащабна световна конспирация. Докопали се незнайно как до тази строго секретна информация, те ни разкриват как алчни химико-фармацефтични гиганти бълват тонове вредни химични вещества, които погълнати или изпити от потъналото в мрака на собственото си невежество човечество, бавно и необратимо го тровят и рано или късно всички ще умрем в страшни мъки…освен АКО….

 

Ако на помощ не ни се притекат добрите и благородни чичковци от многобройните новоизлюпени ферми и фермички, производители на т.нар. ЕКО продукти.

 

И макар всички да знаем, че благодарение на тежката промишленост и на химическите заводи, реките и горите ни са отдавна и безвъзвратно отровени, тези производители на ЕКО продукти са намерили своите ЕКО оазиси в тази токсична пустош, в следствие на което ни предлагат своите алтернативни хранителни продукти на цени, в пъти надвишаващи цените на бъканите със смъртоносни Е-та техни събратя… Колко мило, нали?

 

Всички се питаме - къде е истината? Ами кой знае…може би някъде там, по средата…

 

Сигурно сте чували често следната реплика: „Това, дето е натъпкано с толкова много Е –та, сигурно е много вредно…по-добре да не си го купувам…”

 

Толкова неграмотно отношение на човек към собственото му здраве и към това на децата му и изобщо толкова ниска обща култура е шокираща...

 

Защото тъй наречените Е-та са просто похвален опит да се систематизира голямото разнообразие на хранителни добавки, за да може човек бързо и лесно да се ориентира какво точно консумира, взирайки се до болка в миниатюрния етикет върху опаковката.

 

Всеки би могъл да направи справка какво точно се крие зад съответната буква Е и цифрите след нея, както и сам да прецени на базата на информацията, която има, да купува ли от съответния продукт или не.

 

Откакто съществува човечеството, хората са се опитвали да консервират храните, да ги предпазват от нежелана ферментация и т.н., като за целта са използвали най-различни вещества. С напредъка на науката днес повечето от тези вещества имат синтетичен произход. Как точно влияят на здравето на хората, надали някой може да даде еднозначен отговор.

 

Например, пчелният мед, тази толкова полезна и хранителна субстанция, може да има изключително неблагоприятен ефект върху неукрепналия организъм на едно 12-месечно бебе, тъй като медът е много силен алерген. Но никой не би му хрумнало да го обяви за вреден, защото предизвиква тежки алергични реакции, проблемът е в имунната система на конкретното дете.

 

Какъв извод можем да си направим? Явно нещата никога не са черно-бели, никога не са еднозначни, ето защо ви моля - четете, информирайте се, направете своя избор, в какво и на кого да вярвате. Отнасяйте се отговорно към собственото си здраве. Животът ви принадлежи само на вас, но не забравяйте, че на вашите най-близки същества, на хората, които най-много обичате, сте необходим здрав и в добро разположение на духа!

 

Снимка: Flickr

Галерия Храни
Е-е-е-х...тези Е-та!
Читателски коментари

Анонимен 2011-02-23 15:05:53 0 отговори

Анонимен

Медът не е силен алерген, употребата му от деца под една година не се препоръчва заради риска от ботулизъм.

Анонимен 2011-02-22 19:54:48 0 отговори

Анонимен

http://www.flickr.com/photos/libaer2002/4200777138/

Твоят коментар
Избери самоличност
Регистриран потребител: Посетител Анонимен:

Потребителско име:

Парола:

Произволно име:

URL адрес: http://

Login with Facebook
Коментар:
Проверка:
CAPTCHA

Въведи кода от картинката:

Нашите спонсори




Последни галерии
autoblog.bg | motoblog.bg | travelblog.bg | mamablog.bg | fashionblog.bg | techblog.bg | funny.bg