Автор: syconium
Публикувано на: 21.03.2011 22:54:20

Рейтинг:

Десет

Кога да отделим детето в самостоятелна стая?
До третата година детска стая не е необходима. Дори е възможно отделянето на бебето да създаде проблеми, защото то все още има нужда от близък контакт с мама. Когато започне да се самоутвърждава, да изследва света само - тогава е време за лично пространство. Препоръчително е детето да има своя стая най-късно когато тръгне на училище.

Каква стая да изберем за детето?
Най-голямата и най-светлата, с големи прозорци. Детето има нужда от много пространство, за да се движи свободно. Прекрасно би било, ако можете да осигурите стая с нещо, което всички деца страшно харесват - тайно място. Странни вратички, шкафчета, които се отварят странично или места за криене - някъде, където детето да стои под нещо и да си създава илюзията, че това е неговата малка къщичка.

Какви цветове да подберем?
Пастелни, чисти и хубави, а не крещящи цветове. Стените може да са бели, а детето да пише и рисува по тях. На тавана нарисувайте слънце, облаче, птици. Вечер пък - да светят звездички. Но не произволно сложени, а пресъздаващи съзвездия. Поставете тук-там ярки, пъстри акценти - например шарено перде.

Как да обзаведем детската стая?
От естествени, еко материали. Дървото създава усещане за топлина. Настилките да се поддържат лесно. Мебелите да следват развитието на детето - да се трансформират. Да има голям мек килим. Много е хубаво детето само да подбере мебелите, пердетата и да определи как ще са подредени. Или поне да участва в решенията. Това се отнася дори за малки деца - тяхната интуиция никак не е за пренебрегване.

Какво да направим за безопасността на детето?
Да заложим на кръгли форми. Децата се чувстват защитени в стая, в която няма ъгли. Освен това израстват и по-спокойни. Добре е също да не слагаме остри, метални и чупливи предмети.

Каква вещ в никакъв случай не трябва да се слага в една детска стая?
Телевизор! Добре е да забавим пристрастяването към вече раздвижения визуален свят, който възрастните се опитват да поднесат. Телевизорът изяжда много от времето, което би могло да бъде заето с творене.

Какво задължително да има в една детска стая?
Играчки, избрани от детето. Книги, които да събудят любопитството му. Батут, пързалка, надуваем замък. Катерушки. Пружини, които висят от стената. Шведска стена. Или друго любимо нещо, което да помага на детето да изразходва "тоновете" енергия. А това ще направи сънят му по-дълбок и по-пълноценен.

Какво е разрешено на детето да прави в стаята си?
Да маже, да цапа, да боядисва. Да може да твори. Да има много пространство за скачане, че дори и за каране на колело. Организирайте средата така, че да може да строи замъци, да разиграва битки и пътешествия с кораби. Да се научи на магия. Това е едно от най-важните неща, за да израсне силно и да бъде човек, който вярва в себе си. Да вярва, че то може да промени света - че това, което то прави, твори света. Че неговата фантазия се преобразува в действителност.

Колко време е добре да прекарва един родител в стаята на детето?
Това си е неговата територия, но родителите е добре да знаят, че това не е място за заточение и когато детето има нужда, да се отзовават. В същото време, малкият човек има право на пространство, където да играе, да се вглъби, да си измисля свой свят.

Как влияе наказанието "Иди си в стаята" ?
Децата, както и възрастните, обичат компания. Обичат да са заедно с цялото семейство и да участват в общите разговори и занимания. Има риск детето да започне да усеща зле своята стая, ако го наказваме да не участва в това семейно общуване. Да спре да харесва детската си стая и винаги да се чувства наказано, когато прекарва времето си там.

 

Снимка: Flickr

Десет въпроса за детската стая
Читателски коментари
Твоят коментар
Избери самоличност
Регистриран потребител: Посетител Анонимен:

Потребителско име:

Парола:

Произволно име:

URL адрес: http://

Login with Facebook
Коментар:
Проверка:
CAPTCHA

Въведи кода от картинката:

Нашите спонсори




Последни галерии
autoblog.bg | motoblog.bg | travelblog.bg | mamablog.bg | fashionblog.bg | techblog.bg | funny.bg