Автор: syconium
Публикувано на: 24.02.2011 23:01:34

Рейтинг:

Десет

Изработени са от естествени материали - качествена дървесина, безопасни бои, лепила и лакове. Изключваме, разбира се, некачествените с китайски произход, обичайно обработвани с фолмалдехид.

Устойчиви са - за разлика от пластмасовите, които често не оцеляват дори и в рамките на деня на подаряване. Дървените можете да запазите за много дълго и след време да ги извадите от някой таен шкаф, за да поиграете с внуците. Разказвайки им колко радост и топлина са носили на мама или татко.

Лесни са за почистване - мият се с вода и се подсушават с кърпа. Освен това са щадящи екологията, тъй като са изработени от биоразградим материал.

Семпли са - с малко или никакви светлини и звуци. Това позволява на фантазията да се изяви. Не правят всичко сами, за разлика от механизираните и врещящи играчки - за тях се смята, че лишават детето от възможността само да си измисля и разиграва сцени. Простотата на дървените изисква от детето само да сътвори звук и картина в мисълта си.

Отговарят на изискванията за безопасност - играчките за най-малките деца са със заоблени ръбове и не нараняват. Нечупливи са. Вярно е, че са по-тежки, но при евентуално хвърляне това не ги прави по-опасни от пластмасовите.

Дървените (както и другите естествени) играчки представят на детето един по-истински образ на обектите. Създават му реална представа за това, което го заобикаля. Например, по-голямата дървена кола е по-тежка от по-малката. Така малчуганът разбира връзката между тежест и големина.

Чрез такива играчки детето се учи и посредством осезанието. Стимул са за развитие на фината моторика. На допир дървената играчка не е стерилно гладка - разкрива какво е неравност. Има груби и по-идеални участъци, на места е топла, на места - студена.

Изискват добра концентрация и задържат вниманието за по-дълго време. Липсва им копче за включване и изключване, така че на малкия експериментатор са му нужни повече усилия, за да ги накара "да работят".

Универсални са. Кукли с къщички, пъзели, кубчета, влакчета, люлеещи кончета, писти с топчета, музикални инструменти, всякакви животни, ферми, букви, цифри, куклен театър, книжки... Пъстра палитра за всякакви детски капризи, развиващи всякакви ценни умения.

Често родителите са по-големи фенове на тези играчки дори от децата. Красиви, практични, провокиращи - вече присъстват в почти всяка детска стая.

 

Снимка: Flickr

Десет предимства на дървените играчки
Читателски коментари
Твоят коментар
Избери самоличност
Регистриран потребител: Посетител Анонимен:

Потребителско име:

Парола:

Произволно име:

URL адрес: http://

Login with Facebook
Коментар:
Проверка:
CAPTCHA

Въведи кода от картинката:

Нашите спонсори




Последни галерии
autoblog.bg | motoblog.bg | travelblog.bg | mamablog.bg | fashionblog.bg | techblog.bg | funny.bg