Автор: syconium
Публикувано на: 17.03.2011 10:58:00

Рейтинг:

Без

Следя неотлъчно новините, идващи от Япония. Преминах през много емоции. След леката паника, която изпитах, дойде съпричастността. А след тях и трезвата мисъл. Дадох си сметка, че дори и да имам бегла представа как да реагирам по най-добрия начин по време на бедствие, е редно да науча и децата си на това.

Изграждането на умения у детето да действа в реална ситуация на земетресение най-успешно се случва под формата на ситуационни игри. Разбира се, преди това е добре да сме запознали детето нагледно какво е земетресение, кое го предизвиква и какви са последиците.

Разглеждането на картини, енциклопедии, брошури, филмчета ще дадат на мъниците достатъчно информация за различните бедствия, за труда и униформите на хората, които помагат в такива случаи, за колите със специален режим, за телефоните, на които да търсим помощ.

Ако в последствие поощряваме детето да рисува природни катаклизми, ще си осигурим обратна връзка и поглед върху това коя част от информацията и как е била усвоена. Следващата стъпка от "обучението" са няколко нагледни ситуационни игри.

Помолете детето да сложи ръчички на масата. Сега я разклатете. Така ще му помогнете да почувства и следователно да разпознава вибрациите, които се получават при земетресение. След това заедно направете къщичка и кула от строител върху масата. Отново заедно разклатете масата, за да демонстрирате последствията от земетресението.

Ако детето не е уморено или отегчено, можете да поиграете и на "Реагирай бързо!". Определете един звук, който ще е сигнал за земетресение. След чуване на звука, всеки трябва да заеме едно от безопасните места в стаята. Можете да разиграете няколко ситуации, за да запознаете детето с всички безопасни разположения.

Немаловажна част от цялото разиграване е и приготвянето на "спешен пакет за бедствие". Тази ситуация може да се проиграе с реални предмети, като за всеки обясните на детето защо е необходим.

Когато децата знаят какво е земетресение и как да реагират стъпка по стъпка, за нас ще е по-лесно да им внушим да са спокойни в ситуации на бедствие и да не се поддават на паниката. А това само по себе си е жизнеспасяващо.

В помощ на родителите:

* При първия трус останете там, където се намирате, в случай че не можете да напуснете за 10 секунди
* Заемете едно от най-безопасните места - близо до вътрешна стена, под рамка на врата, под солидна маса или легло, във вътрешен коридор
* Не ползвайте стълби и асансьори
* Когато трусът премине изключете всички електроуреди
* Вземете семейния спешен пакет и напуснете помещението
* Стойте достатъчно далеч от сгради
* Движете се в средата на улицата или по алеите на парковете
* След като премине първият трус се евакуирайте, но като слизате само по стълби и като правите път на майки с деца и възрастни хора
* След трусовете влизайте у дома, след щателна проверка за опасности от срутване
* Не пийте вода от непроверени източници
* Спешният пакет включва задължително: личните документи на всички от семейството и пари в брой; домашна аптечка с обезболяващи лекарства и превързочни материали; фенерче и резервни батерии; респиратори; топли дрехи и здрави обувки; малко храна; отварачка за консерви; вода, годна за пиене.

 

Снимка: Flickr

Без паника!
Читателски коментари
Твоят коментар
Избери самоличност
Регистриран потребител: Посетител Анонимен:

Потребителско име:

Парола:

Произволно име:

URL адрес: http://

Login with Facebook
Коментар:
Проверка:
CAPTCHA

Въведи кода от картинката:

Нашите спонсори




Последни галерии
autoblog.bg | motoblog.bg | travelblog.bg | mamablog.bg | fashionblog.bg | techblog.bg | funny.bg